luni, 27 iulie 2009

Sambata de Sus

La sfarsitul saptamanii ce a trecut,a avut loc la manastirea Sambata de Sus comemorarea luptatorilor anticomunisti din muntii Fagarasului .Insasi manastirea e asezata la poalele muntilor Fagaras.
A fost destula lume,de la diferite organizatii,dar care au toate un singur scop.Nu-l mai zic care,dar pana atunci s-ar parea ca se realizeaza incetu cu incetu primul pas catre realizarea scopului.Unificarea.
La urma urmei toti avem acelasi ideal,iar daca nu ar fi fost Capitanul,nu ar fi existat nici Legiunea.Daca nu ar fi existat Legiunea,poate nu ar fi existat nici grupurile anticomuniste din munti.Si poate daca nu ar fi existat acest grup,nici miscarea nu ar fi mers inainte.Si cel mai important,daca nu ar fi existat toate acestea,nu am fi existat nici noi.Nu ca oameni,ci ca mod de atitudine.Cand se va intelege acest lucru,va exista un singur grup..mai puternic,mai unit si mai destept.
Ca o paranteza.Nu toti membrii ce au refuzat la aceea vreme sistemul,ce erau fugariti in fiecare minut de securitate erau legionari.In schimb erau majoritatea.
Cartile de istorie ar trebui sa trateze cu mai mult interes acest subiect important din istoria recenta.Acesti oameni au vrut cu adevarat binele Romaniei.Asa cum zicea un batran legionar venit la comemorare...Tutea,Eliade,Noica,Generarul Cantacuzino,Paulescu inventatoru insulinei,Mota,Marin,Radu Gyr,Valeriu Gafencu, si asa mai departe au fost oameni importanti ai vremii.Iar sistemul i-a blamat,pe unii i-au omorat.De ce?Doar pentru ca erau legionari...Erau numiti pleaba societatii.De ce?Pentru ca erau legionari...
Vazandu-i pe cativa batrani legionari la 90,91,95 ani cum se manifesta am inteles noi cei mai tineri cum au rezistat vremii.Cum au putut trece peste ani de detentie politica cu torturi zilnice.Si la aceasta varsta erau artagosi.In sensul bun.Refuzau sa stea pe scaune,aveau convingere in vorbe si cel mai mult se iubeau intre ei.I-au unit caracteru si dragostea de tara.
Putin mediatizata actiunea.Tvr au fost singurii pe care i-am vazut cu o camera video.Si au facut un mic reportaj pentru un subiect mare
http://www.tvr.ro/articol.php?id=66444

Niciun comentariu: