marți, 11 august 2009

Tiganii si OZN-u

Nu voi plictisi pe nimeni cu acea problema nationala si anume,problema tiganilor.Voi face doar o introducere si apoi voi incerca sa abordez cateva subiecte despre ei,dar calm.
Stie fiecare,tiganii au drepturile lor.Aparate cu sange si onoare de anumiti romani.E logic sa aiba drepturi ca orice om din tara asta.Cu ce se confrunta ei cei mai des? Cica cu discriminarea.Ok.
Pentru a elimina aceasta discriminare(care nu-i asa,e justificata...) statul roman printr-o serie de masuri incearca sa-i integreze in societate.Le ofera locuri in unitatile de invatamant superioare,locuri gratuite.Le ofera case.Toate cu bani europeni.Dupa cum se stie,nu prea sunt tigani care sa termine o facultate.Eu unul nu cunosc.Nici macar din auzite.Dar tigan,nu romanizati.Nu romani tiganizati.Statul a luat aceasta decizie pentru a incerca eliminarea discriminarii.Adica sa li se dea moca.Discriminarea se rezolva cu inlaturarea altora.Ar fi frustrant sa te vezi primul sub lista,cand stii ca 4 tigani au intrat pe locuri fara examen.Te-ai simti discriminat.Dar tu esti roman,nu-i bai...
Un om cinstit trebuie sa aiba o casa.Se incearca si rezolvarea acestei probleme pentru tigani.S-a luat hotararea sa se construiasca 25 de case din caramida,cu etaj(le-am vazut personal) intr-un sat la poale de munte.Cu scopul de a le oferi familiilor de tigani pentru a-i integra in societate.Dupa ce au construit 15 case din 25,autorii acestui proiect nerabdatori de felul lor s-au grabit sa aduca tiganii in case.I-au intampinat cu sampanie si cu dragoste.Tiganii au stat cateva zile,apoi au furat tot din casa,de la finisaje la cada si termopane,au vandut si au disparut peste noapte.Autorii programului au sistat demersu.Tiganii s-au facut nevazuti,iar constructorii in locul geamurilor au pus caramizi.Credeti-ma,nu e poveste.E purul adevar.
Potrivit recensamantului din 2002,cica ar fi fost 525 000 de tigani in Romania.Dar stim cu totii ca atunci cand sunt prinsi la furat scot din gura parca printr-un mecanism automat "suntem romani!..mancatias".Am putea banui cu totii ca erau mai multi de 525 000 la acea vreme.Ca acum sigur sunt mult mai multi.Precum iepurii si chinezii,tiganii se inmultesc a naibii de repede.Orice mana de lucru e binevenita.Adica orice mana care stie sa intinda palma si sa zica o poveste si orice mana iute in miscari si in acelasi timp nesesizabila e bine venita.Si bineinteles,orice alocatie e binevenita in sanul unei familii de tigani.
Norocul nostru ca am intrat in UE.Poate ca e singurul avantaj.Au mai plecat dintre noi o buna parte.Iar Europa cand a dat nas in nas cu ei,i-au trimis inapoi.Au preferat sa faca asta in loc sa-i integreze in societate.Ceva de genul "fa ce zice popa,nu ce face popa".Asta ar trebui sa facem noi,in opinia lor.
Bun...Vorbeam de locuri la scoli si de numarul lor la recensamant.In anul scolar 2009-2010 potrivit Ministerului Invatamantului au fost admisi 2246 puradei.Destui de multi,spre surprinderea mea.Sau poate ma insel.Ce este interesant ar fi sa aflam rezultatele lor peste 4 ani.Cati din acestia termina macar 4 clase.Cati din ei termina 8 clase ? Sau cati din ei,utopic vorbind,vor termina 12 clase.
Drepturi au,rezultate nu.Daca te intrebi de ce am pus numele acestor randuri "tiganii si ozn-u" iti spun acum.Nu e dupa melodia celor de la Zdob si Zdub.Cate ozn-uri ai vazut in viata ta? Iti garantez ca e direct proportional cu cati tigani utili ai vazut in aceeasi viata

Un comentariu:

marceL spunea...

nota 10 pt articol