vineri, 4 aprilie 2008

Romania , romanii , rromii si Roma

Au navalit o capitala europeana cu o bogata istorie . Atat romanii cat si rromii sau cu alte cuvinte , tiganii . Dar sa nu le zicem asa ,ca lor nu le convin aceasta denumire , ei sunt rromi . Chiar daca denumirea de tigani le-au fost atribuita inca din al-VIII-lea . Dar sa trecem peste ,pentru ca ei fiind o minoritate trebuie sa le facem pe plac , chiar daca la randu lor nu fac nimic pe plac popoarelor pe care le populeaza . Cu toate astea statul roman cheltuie foarte multi bani intr-o incercare de educare a tiganului . Bani ce sunt aruncati intr-un sac fara fund pentru ca , din cate se pare , nu are nici un rezultat . Si ma intreb eu , oare se asteapta sa aiba vreun rezultat ?
Romanii educati , modesti ce datorita istoriei au ajuns sa traiasca in afara granitelor actuale , cum ar fi cei din Bucovina , Cadrilater , Banatul Sarbesc si asa mai departe , nu au parte de nici un suport din partea Romaniei . Sunt lasati singuri si ei nu o duc prea bine . Multi sunt discriminati si cu toate astea ei nu tipa in gura mare . Romania prefera sa faca eforturi financiare pentru a ajuta tiganii (na ,ca eu le zic tot asa) , un popor ce nu apartine istoriei Romaniei , in timp ce romani ce se identifica cu istoria poporului sunt lasati in plata Domnului .
Nu e de condamnat ca se incearca educarea tiganilor , insa de condamnat sunt ei , tiganii . Acesti oameni ce promoveaza incultura prin orice fac . Prin muzica lor , prin stilul lor de viata , prin aspectul fizic , prin caracter , prin absolut tot . Si lumea ma acuza ca sunt rasist . Nu sunt, sunt doar realist . Eu stiu sa vad realitatea si nu ma las induplecat de minciunile si promisiunile pe care le aud de la asociatiile ce protejeaza tiganii . La fel ca si cainii , caii , eu zic ca si oamenii pot fi clasificati in functie de rasa .Si oamenii pot fi clasificati in functie de trecutul lor istoric ( a poporului lor) , in functie de prezent , in functie de performante , reusite . Si intr-o astfel de clasificare , realitatea nu poate decat sa puna tiganii pe ultimele locuri . Va rog sa-mi spuneti si mie lucruri infaptuite de tigani care au ramas in istorie . Dar sa fie fapte bune .
Nu sunt de acord cu judecarea unui om pana sa-l cunosti catusi de putin , dar aceste specimene de oameni sunt si vor fi ignorate de catre mine . Degeaba se incearca educarea lor , sa li se faca viata mai buna,ca ei nu vor . Poate stiti intamplarea din Piatra Neamt de acu ceva ani , cand primar era anterioru lu "Pinalti". Cand li s-au facut niste camarute la marginea orasului , cu lumina ,cu tot ce presupune civilizatia . Si au fost mutati toti acolo pana s-a gasit probabil un bulibasa , sa spuna ca "dar ce facem noi aici , traim intr-un lagar?" Si s-au suparat tiganii si au plecat ,dar nu cu mainile goale,ci cu tot ce au apucat sa fure , ca au mai lasat doar peretii . Si astfel iar s-au dus o buna parte din bani pe problema tiganeasca.
Acei bani de ce nu sunt folositi pe istroromani de exemplu ? Poate ca nu stiti cine sunt ei , dar va las aici un link pe care chiar va rog sa-l cititi , ca e unul din cele mai bune articole citite de mine vreodata . Linkul este acesta : http://istro-romanian.net/articles/art070820.html .
Oare nu da de gandit celor ce-i apara ,ca tiganii nu sunt doriti nicaieri ? Le da de gandit , dar la cati bani castiga ei in asa zisele ong-uri impotriva discriminarii , nu mai conteaza . Ei tot incearca sa minta oamenii prezentand tiganii intr-o lumina buna , ca nu-i asa , o minciuna pentru a fi crezuta , trebuie rostita de cat mai multe ori .
Are si poporu roman scursurile lui , destul de multe , insa raportand la numaru de locuitori , e o diferenta . Din 20 milioane , acei ce se aseamana tiganilor aproape ca pot trece neobservati . Insa cand marea majoritate de tigani au acelasi stil de viata si nu se face nimic impotriva lor , ba mai mult sunt aparati , protejati , inseamna ca suntem tampiti .

Niciun comentariu: