duminică, 15 iunie 2008

15 iunie

Lasat condus de semnificatia acestei zile , ma simt nevoit sa spun : bine ai venit in casa noastra , Eminescu . Chiar daca aceasta urare nu prea se potriveste cu comerorarea de 15 iunie . Insa prezenta lui se face simtita si dupa acest 15 iunie 1889 . Poetul national al Romaniei , un om politic ce a unit romanii de pretutindeni . Unul din multele persoane cu care noi ne mandrim , pe care adoram sa-l citim , de care ne lasam condusi si pe care-l consideram un adevarat parinte . Caci este absolutul neamului romanesc , Eminescu . Sau cum a zis Petre Tutea “Romanul absolut”

Nu se iarta , nu se iarta . Ce nu se iarta ,stiu cei ce trebuie sa stie . Nici in timpurile lui Eminescu , Romania nu era o tara de poezie , insa Eminescu a stiut sa ne-o prezinte si s-o apere . Poate este cel mai apreciat roman de catre romanii actuali . Nu exista orase care sa nu aiba o statuie cu Eminescu , chiar si sate . Om din popor , un romancier recunoscut de lumea intreaga . In Galati statuia lui Eminescu din parcul ce-i poarta numele a fost construita numai din fondurile donate de catre cetateni .

Nu cred ca exista roman care sa nu stie de poezia “Ce-ti doresc eu tie,dulce Romanie” . Cateva lucruri pe care el ni le dorea si apoi sa vedem daca i-am si indeplinit dorintele :

-“La trecutu-ţi mare, mare viitor”

-“Fiii tăi trăiască numai în frăţie”

-“Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc”

-“Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,”

Ce suntem acum ? Eminescu sa ne condamne ,ca-ci are acest drept .

Vorbeam de apreciere , insa mi-am adus aminte ca a fost scos din programa de bacalaureat , proba oral , alaturi de alti cativa artisti de renume a Romaniei . Poate ma insel si sper s-o fac ,dar asa se auzise . Poate cei ce au luat decizia aceasta au considerat ca este un poet greu de inteles pentru tinerii actuali . Ca deh , nu zice “Fiind baiet hi5-ul il cutreieram , vedeam o gagica si comment ii dadeam , ca poate o invitatie in oras obtineam” . Sa fie oare opera lui depasita pentru situatia romanilor din acest moment ? Caci daca este adevarat , imi cam pare rau . Si tind sa cred asa un pic ca este . Nu stiu cati din acesti copii mai citesc Eminescu , sincer chiar nu stiu ,insa cu frica la propriu ma gandesc ca putini . Deja imi imaginez un interviu luat de vreun reporter copiilor , in care le adreseaza intrebari despre viata si opera lui Eminescu , iar raspunsurile sunt de natura “ââââ..aaa...hmmm...auzi ma la asta , ma intreaba de Eminescu”..Si toti prietenii lui rad in hohote . Si a cui e vina ? In special al profesorilor , caci spiritul lui Eminescu va dainui vesnic , dar cei ce-l pot tine la rang de necesitate sunt profesorii si oamenii de cultura .

Eu ,spre marea bucurie si pot zice si mandrie , mai am prieteni cu care discut despre Eminescu si viata lui . Acesti tineri ce ne dedicam unei vieti normale ,in care il apreciem pe Eminescu , apreciem tara in care traim , ii apreciem istoria si ni se zice “astia n-au ce face cu timpu liber “ . Noi incercam sa ii respectam dorintele lui Eminescu din poezia ce v-am amintit-o mai sus . Suntem oameni noi , intr-o tara in care poti zice ca Eminescu este un om nou .

Pe langa ca reprezinta un mare poet , Eminescu a fost si un mare om politic si gazetar . A scris destule articole ce au fost cenzurate in timpul acelei perioade rosii a tarii . Cenzurarea lui s-a inceput inca din timpul vietii , cand s-a incercat scoaterea din viata publica prin publicarea unor articole calomnioase . Caci dintotdeauna s-a incercat ca omu bun sa fie inlaturat . S-a incercat si inca se incearca sa fie inlaturat . Drept dovada si scoaterea din programa de bacalaureat . Sa-l inlocuiesti pe Eminescu cu texte din ziare si despre uniunea europeana dovedeste ca ne ducem dracului cu totii , cum zice romanu . Cine a incercat si inca incearca sa-l elimine pe Eminescu din viata romanilor ? Nu stiu . Sau ...stiu . Dusmanii lui Eminescu sunt dusmanii Romaniei . Prietenii lui Eminescu vor fi din totdeauna prietenii nostri .

Ce ma amuz cand ii vad pe maghiarii din Romania cum il denigreaza . Cand ii vad cum fug de cartile lui Eminescu ca si pisica de apa . Apoi daca Eminescu a zis despre ei ca sunt cel mai stricat popor european.

Niciun comentariu: