joi, 19 februarie 2009

www.napocanews.ro

Preşedintele Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Ţinutului Secuiesc

Intenţionat am lăsat să treacă câteva zile pentru a comenta vizita şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în judeţele Harghita şi Covasna. Multă lume a exclamat excitată de „bărbăţia” preşedintelui, care le-a dat cu tifla secuilor în mijlocul lor, la Sfântu Gheorghe. Un prieten de-al meu, celebru ziarist local, a scris un editorial laudativ la adresa preşedintelui, care s-a opus „ferm” autonomiei Ţinutului Secuiesc şi care a afirmat că nici un politician român nu va negocia articolul I din Constituţie privind înfiinţarea de autonomii etnice pe teritoriul României. Alţi editorialişti au afirmat că Băsescu a emasculat UDMR şi îşi face campanie directă cu secuii pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, de aceea şi trimite pe cea mai apropiată colaboratoare din Guvern, d-na Elena Udrea, să rezolve situaţia turismului în Secuime. Câteva cunoştinţe din fostul PRM mi-au declarat: - Vezi, Ionuţ, că Băsescu acum se plimbă pe platforma lui Vadim. E cazul să lămuresc declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu pentru a înţelege de fapt adevăratul substrat al acestora, declaraţii ce par fără precedent de la întâlnirea dintre Nicolae Ceauşescu şi preşedintele Ungariei de la Arad, din 1988.

Traian Băsescu, ca şi preşedinte al României, este cel mai informat român, deoarece are în directa subordine o sumă de servicii speciale, în special SRI şi SIE, care îi aduc la cunoştinţă adevărata situaţie din judeţele Harghita şi Covasna şi conexiunile externe cu Budapesta. Traian Băsescu ştie foarte clar fapul că, în curând, Consiliul Naţional Secuiesc va declara autonomia Ţinutului Secuiesc, conform rezultatului unui referendum pe care l-au organizat ilegal acum 2 ani, fără să fie oprit de autorităţi. Atunci nu l-am auzit pe Traian Băsescu să vorbească de epurare etnică. Liderii secui deja au arborat steagul secuiesc pe majoritatea clădirilor instituţiilor din cele două judeţe. Arpad Antal, primarul de Sfântu Gheorghe, a declarat clar că autonomia e o chestiune de timp şi nu ţine cont de acţiunile preşedintelui Băsescu. Mai mult, unul dintre liderii Consiliului Naţional Secuiesc a declarat într-o întrunire publică, pe care SRI-ul o are înregistrată că dacă nu reuşesc paşnic să declare autonomia Ţinutului Secuiesc o vor face cu mitraliera, aşa cum a procedat UCK-ul albanez împotriva sârbilor din Kosovo. Mare trebuie să fi fost mirarea pentru mulţi români, că de la 20 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, un preşedinte oferă românilor, speriaţi de radicalismul secuiesc, nişte declaraţii ce par hotărâte împotriva autonomiei pe criterii etnice. De fapt, la o analiză mai atentă aceste declaraţii nu-i liniştesc pe români, ci dimpotrivă. De ce?

Traian Băsescu este din 1990 în politica mare de la Bucureşti. El ştia foarte bine din anii 90 despre epurarea pe criterii etnice a românilor din Harghita şi Covasna. În 1989, în cele două judeţe trăiau români, circa 40% din populaţie. Astăzi, în 2009, au mai rămas, numai circa 15-20% români, datorită unei politici de epurare etnice făcute de UDMR. Epurarea etnică a început în decembrie 1989, când un grup de secui au luat cu asalt sediul Miliţiei din Odorheiu Secuiesc şi au ucis cu bestialitate trei ofiţeri români de Miliţie. Mai mult, pe colonelul Coman, secuii l-au sufocat cu un şobolan în gură şi i-au tăiat capul şi au jucat fotbal cu acesta în sediul miliţiei. La Tg. Secuiesc, maiorul Agache a fost linşat în plină stradă şi o zi întreagă i-au scuipat cadavrul localnicii. Credeţi că criminalii ofiţerilor români sunt în puşcărie? Nu, ei sunt liberi din 1995 şi trăiesc fericiţi în Ungaria, eliberaţi prin decret prezidenţial de către Ion Iliescu. Aceste crime au fost făcute cu intenţie de agenţi maghiari AVO pentru a înspăimânta populaţia românească din regiune. Astfel a început un exod al românilor din zonă. La început au plecat ofiţerii români de poliţie, jandarmerie şi securitate, apoi funcţionarii şi profesorii. În 1995-1996 s-a publicat un raport al Parlamentului României numit HARCOV, prin care s-a tras un semnal de alarmă privind epurarea etnică din Harghita şi Covasna. Traian Băsescu a fost ministru în guvernele Convenţiei. El ştia despre toate acestea şi nu a spus niciodată nimic. Nici măcar când a ajuns preşedintele Ţării, nu a luat nici o măsură privind uşurarea situaţiei tragice a românilor din Secuime. Dar ce l-a făcut să devină acum vehement, parcă dintr-o dată, să vorbească de epurarea românilor din administraţia locală? El ştie clar că secuii îşi vor proclama autonomia şi el, ca şi preşedinte, în al 13-lea ceas vrea să fie „acoperit” de istorie că a încercat să se opună, după ce 20 de ani a tăcut asemenea lui Ion Iliescu. Această tăcere complice, cu liderii UDMR, ne va costa scump şi instituţiile statului nu sunt pregătite să oprească tăvălugul declarării autonomiei Ţării Secuilor. În fapt, Traian Băsescu a procedat, prin aceste declaraţii foarte tardive, ca şi Pilat din Pont, să se spele pe mâini în faţa nevinovatului Iisus şi în faţa istoriei poporului, care nu iartă.

Ionuţ Ţene

Niciun comentariu: